Next
up — fhk
news.

ArtCoDe 30/06/2017

Even voorstellen: Eva Hesemans

// NEXT UP: Eva Hesemans

Eva probeert met haar beeldende capaciteiten maatschappelijke kwesties aan het licht te brengen.

Onderwerpen waar de mens centraal in staat. Verschillen in cultuur, religie en opvoeding zijn aspecten wat haar interesse wekt. Daarnaast vindt ze het fascinerend hoe iemand zich gedraagt in zijn of haar omgeving. Waar komt het handelen van iemand vandaan? Waardoor worden keuzes wel of niet gemaakt?

Eva is vaak op zoek naar de achterliggende gedachten van iemands zijn en doen. Dat wat niet meteen zichtbaar is, wil ze onderzoeken, zichtbaar maken.

Deze zoektocht wil Eva uiten in een beeldend werk, bij voorkeur door middel van film. Hiermee hoopt ze, wanneer daar behoefte aan is, iets bespreekbaarder te maken. Een bewustwording uit te lokken. Een herkenning te brengen aan de mensen die een worsteling ervaren met het onderwerp dat ze aankaart.

Eva’s afstudeerproject ‘Wie ben ik’ is van 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

ArtCoDe

Even voorstellen: Astrid Yperlaan

// NEXT UP: Astrid Yperlaan

Astrid is als kunstenaar altijd op zoek naar beelden die leunen naar abstractie, maar toch verwijzen naar een realiteit. Ze houdt ervan om te experimenteren met zowel digitale als analoge beelden en deze vervolgens te combineren. Ze speelt hierbij vaak met tekst, zij het een lang stuk gesproken tekst of een paar korte woorden of een titel.

Het hoofdpersonage van het verhaal is Astrid vaak zelf, aangezien ze zichzelf nooit hoeft te vragen en ze exact weet wat ze zoekt in haar werk. Het nadeel hierbij is dat ze niet kan zien hoe het eruit ziet tijdens het filmen, dit laat echter wel de ruimte over voor gelukkige toevalligheden.

Astrid houdt ervan om dingen op zijn vrije beloop te laten in plaats van te veel in te plannen omdat ze er veel meer van geniet om iets te vinden door middel van oorzaak en gevolg. Het grootste deel van de tijd gaat ze mee met het moment van het experiment, wat haar vaak op plekken brengt waar ze zelf nooit van had kunnen dromen.

Astrid’s afstudeerproject ‘Expedition black hole’ is van 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

ArtCoDe

Even voorstellen: Jan Wartna

// NEXT UP: Jan Wartna

Jan is een ontwerper die het belangrijk vindt om met een duidelijk en simpel beeld een sterke boodschap achter te laten. De onderwerpen in zijn werk zijn maatschappelijke of persoonlijke kwesties die hij zelf van dichtbij ervaart. Zijn werk bestaat vaak uit herkenbare beelden
waar we misschien gewend aan zijn geraakt die dan ineens iets anders doen, op deze manier probeert hij de toeschouwer op een verkeerd been te zetten.
Jan gelooft dat door het creëren van een probleem hij je op een andere manier naar iets kan laten kijken. In een tijd waarin technologie blijft groeien en een steeds grotere rol aanneemt is het belangrijk je eigen skills en vaardigheden te blijven ontwikkelen, het ontwikkelen van deze vaardigheden is voor Jan net zo belangrijk als het eindresultaat en zo zal het proces altijd een leerproces blijven.

Jan’s afstudeerwerk is 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

ArtCoDe 28/06/2017

Even voorstellen: Bram Vos

// NEXT UP: Bram Vos

Als ontwerper houdt Bram zich bezig met maatschappelijke onderwerpen. Door te reflecteren op zichzelf en de maatschappij waarin hij leeft, komt Bram tot vragen die hij vervolgens in zijn ontwerpen onderzoekt.
Het doel van Bram’s ontwerpen is om bepaalde maatschappelijke onderwerpen waar hij zich tot richt bespreekbaar te maken. Bram vind het interessant om te laten zien hoe hij er als ontwerper naar kijkt.

Onderwerpen waar zijn projecten over gaan zijn voornamelijk gericht op ‘ liefde’, ‘het Zelf’, ‘Bewustzijn’ en ‘het Ego’. Bram heeft een fascinatie voor de mens. Zo is hij nieuwsgierig in de handelingen die wij als mens doen en hoe het komt dat hij bijvoorbeeld verslaafd is aan zijn mobiel. Door hier bewust naar te gaan kijken, is er ruimte tot verandering van zijn levenswijze. Bram hoopt op deze manier ook anderen te inspireren en aan te moedigen om bewuster naar hunzelf te gaan kijken.

Bram’s afstudeerwerk ‘Emoticocoon’ is van 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

ArtCoDe

Even voorstellen: Myrna van Oosterhout

// NEXT UP: Myrna van Oosterhout

Myrna is een gepassioneerd filmmaker. Ze is een verhalenverteller en laat zich inspireren door mensen uit verschillende culturen en unieke verhalen van individuen van over de hele wereld. De werkelijkheid heeft veel verhalen te bieden die we in onze eigen fantasie niet eens zouden kunnen bedenken. Er schuilt ruwheid, intimiteit en schoonheid in deze verhalen.

Als filmmaker wil Myrna mensen laten zien, puur, zoals ze zijn. Ze wil voor haar personages een mogelijkheid creëren om zich uit te spreken. Myrna zoekt naar oprechte verhalen en wil de realiteit dichterbij brengen. Daarnaast is ze ook een idealistische en multiculturele filmmaker. De inhoud van haar verhalen vindt ze het belangrijkste en ze waardeert goede esthetische beelden.

Op pad, met haar camera in de hand zoomt ze in op en creëert ze maatschappelijke, culturele en persoonlijke verhalen. Met een vleugje idealisme en een dosis positiviteit.

Myrna’s afstudeerwerk ‘Vasgevang in Sirkels’ is van 30 juni t/m 2 juli te zien in galerie Kokon.

ArtCoDe

Even voorstellen: Lisa Evers

// NEXT UP: Lisa Evers

Lisa is een verzamelaar, observeerder en vervelend nieuwsgierig. Het liefst zit ze de hele dag op een stoel midden in een mensenmassa, meer heeft ze niet nodig. Om vervolgens zo veel mogelijk informatie te verzamelen van de dingen die om haar heen gebeuren. Mensen zijn kuddedieren, onbewust beïnvloeden we elkaars gedrag en volgen we de massa. Ook als uniek individu buiten een groep ontstaan bepaalde patronen die bij elk mens te herkennen zijn.

Lisa kijkt vanuit een ander oogpunt en probeert deze patronen te ontdekken, te analyseren en conclusies te trekken die andere niet zien. Het meest normale en alledaagse is voor haar als ontwerper het meest interessant om mee te werken. Ze spiekt bij mensen naar binnen, opent briefjes die mensen laten vallen, luistert telefoon gesprekken af op straat en volgt groepjes mensen die ze langs ziet lopen.
Verzamelen in welke vorm dan ook, is een fascinatie die vrijwel in elk ontwerp terug te vinden is. Met haar werk wil Lisa graag laten zien dat je de wereld om je heen ook anders kunt bekijken en je misschien hele mooie dingen hebt gemist die er altijd al zijn geweest.

Lisa’s afstudeerwerk ‘Spa fruit sinaasappel zonder prik in pak” is van 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

sector-beeldend

Even voorstellen: Wendy Paulussen

// NEXT UP: Wendy Paulussen

Wendy Paulussen is een ontwerper uit Breda. Ze werkt voornamelijk met grafisch design, animatie en film. Wendy vindt het interessant om verschillende media te combineren en hiermee verrassende beelden te creëren. Daarnaast wil ze de beelden die ze maakt niet alleen binnen museum muren houden. Wendy wil een groter publiek bereiken dan museum bezoekers en daarom brengt ze haar beelden ook naar festivals, evenementen, concerten of feesten. Vaak werkt het bewegend beeld dat ze creëert samen met geluid. Het versterkt elkaar en hierdoor is het perfect om als visuals te gebruiken op feesten. Wendy werkt voornamelijk abstract omdat ze het mooi vindt als elke toeschouwer een eigen opvatting of idee heeft over wat de beelden zouden kunnen voorstellen of betekenen.

Ben je benieuwd geworden naar Wendy’s werk, ga dan naar www.wendypaulussen.nl .

Wendy’s werk ‘Between reality and illusion’ is te zien van 30 juni t/m 2 juli in Galerie Kokon.

ArtCoDe

Even voorstellen: Alysa D’Elia

// NEXT UP: Alysa D’Elia

Alysa’s visie als ontwerper is om iets bij te kunnen dragen in deze maatschappij, iets beter maken of juist iets toevoegen, waardoor problemen opgelost kunnen worden. Alysa wil iets betekenen in de wereld. Ze vindt het belangrijk dat we goed met het milieu omgaan en gebruikt de termen ‘recyclen’ en ‘duurzaamheid’ als een van de kenmerken van haar ontwerpen. Daarnaast houdt ze zich bezig met maatschappelijke onderwerpen. Zo heeft Alysa ook een fascinatie voor het menselijke gedrag en de manier hoe wij leven als maatschappij. Ze vraagt zich vaak af waarom we de dingen doen hoe we ze nu doen en hoe het komt dat we het op die manier doen. Als ontwerper probeert ze daar een nieuw beeld van te scheppen, met als doel: mensen inspireren en laten ervaren dat er meer mogelijkheden zijn. Door haar ontwerpen wil ze mensen aan het denken laten zetten. Soms lijkt het net alsof we op de automatische piloot leven. We gaan van A naar B en denken niet bewust na over de handelingen die wij doen. Het gaat automatisch, haast vanzelfsprekend. Als ontwerper wil Alysa nou net die ‘automatische piloten’ doorbreken. Er ontstaat ruimte voor spontaniteit en vernieuwing.

Alysa’s afstudeerwerk ‘Suit to meet you’ is van 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon

ArtCoDe

Even voorstellen: Helen Berger

// NEXT UP: HELEN BERGER

Het is belangrijk dat je je als ontwerper steeds opnieuw uit blijft vinden. Wat betekent het om ontwerper te zijn? Helen houdt zich met haar werk bezig met wat er in de maatschappij gebeurd en welke rol zij hier als ontwerper in kan spelen. In haar laatste werk onderzoekt ze wat het betekend om ontwerper te zijn in een wereld waarin iedereen zichzelf alles kan leren via het internet. Dus ook ontwerpen. Hierin onderzoekt ze dus ook haar eigen bestaansrecht als ontwerper. Helen is van mening dat we zulke ontwikkelingen niet moeten proberen tegen te gaan, maar juist moeten omarmen. Door samenwerkingen tussen amateurs en professionals zorgen we voor een verbreding van het werkveld en een nieuw soort ontwerpen.

Helen’s afstudeerwerk is van 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

ArtCoDe

Even voorstellen: Heleen van Geelen

//NEXT UP: Heleen van Geelen

Heleen is een ontwerper die graag werkt met realiteit, ze pakt hedendaagse onderwerpen die volgens haar meer aandacht in onze maatschappij zou moeten krijgen en schijnt daar met haar ontwerpen licht op in de hoop mensen met een nieuw inzicht of een bewustzijn achter te laten.

Onderzoek is in Heleen’s projecten even belangrijk als het eindwerk zelf. Om met een sociaal of maatschappelijk thema te willen werken is het belangrijk om je objectief op te kunnen stellen en de verschillende dimensies van het onderwerp te begrijpen. Gevolgd door een goede conclusie vanuit de ontwerper zijn oogpunt wil Heleen ervoor zorgen dat haar publiek zowel de kans krijgt om objectief naar het onderwerp te kunnen kijken als dat ze het statement vanuit de ontwerper mee kunnen krijgen.

Heleen’s afstudeerwerk ‘Van big tot product’ is te zien van 30 juni t/m 2 juli in Galerie Kokon

ArtCoDe

Even voorstellen: Willeke Poeliejoe

// NEXT UP: Willeke Poeliejoe

Dit is Willeke. Ze heeft een passie voor het verzamelen van informatie, een fascinatie voor het sociaal gedrag van mensen en voelt zich betrokken bij maatschappelijke problemen en dat verwerkt ze graag in haar projecten. Willeke houdt er van om op een afstandje de boel te observeren en zo informatie te vergaren. Ze is van mening dat je op die manier veel meer komt te weten dan dat je eigenlijk zou denken. Met de projecten die ze doet wil ze graag laten zien hoe de boel allemaal in elkaar steekt, objectief maar altijd een kritische kanttekening.

Willeke’s afstudeerwerk ‘Geefpapier’ is 30 juni t/m 2 juli te zien in Galerie Kokon.

 

 

sector-beeldend 12/05/2017

Sneak preview expo plan

Sneak preview expo plan

design by Jan Willem Kuilenburg

sector-beeldend 21/04/2017

Kick Off

Kick Off

NEXT UP 2017
Preparations for the first #photoshoot at FHK

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.