Terug naar blog

ArtCoDe 15/06/2018

// NEXT UP 2018: The Greatest Graduation Show: Femke den Breems

Als haar fascinatie eenmaal is opgewekt kan Femke zich verliezen in een onderzoek waarbij de drang om precies te willen weten hoe iets in elkaar steekt ervoor zorgt dat een onderwerp van alle kanten bekeken wordt. Ze haalt dingen graag uit hun gebruikelijke context om de verschillende mogelijkheden te testen en ondervinden. Door middel van analyseren probeert zij de wereld om haar heen te ontleden en te begrijpen.

Voor haar afstudeerwerk gebruikt zij een ontwerpmethode geïnspireerd door de evolutietheorie en Intelligent Design; de opvatting dat bepaalde kenmerken van het heelal en organismen het best worden verklaard als het werk van een (bovennatuurlijke) intelligente “ontwerper”. Het beweert dat deze ‘intelligent designer’ tot nieuwe soorten komt door sturing te geven aan de evolutie en is daarmee dus een soort kruising tussen het creationisme en de evolutietheorie. Er is voor Intelligent Design geen twijfel over mogelijk dat het leven zich geëvolueerd heeft, het twistpunt echter de drijvende kracht achter deze gebeurtenissen: toeval of ontwerp. Femke vroeg zich af waarom dit niet toeval én ontwerp zou kunnen zijn en bedacht voor haar afstudeerwerk een ontwerpmethode waarin toeval en ontwerper samenwerken, in een proces waarbij objecten evolueren. Op willekeurige wijze word bepaald welke twee objecten gaan ‘voortplanten’ en de ontwerper stelt deze samen tot één nieuw ontwerp.

 

Het afstudeerwerk is van 29 juni t/m 1 juli te zien @ bkkc (Kunstloc), Spoorlaan 21 i-k, Tilburg Openingstijden: vrijdag vanaf 16:00 uur tot 20.00u zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.