Terug naar blog

ArtCoDe 15/06/2018

// NEXT UP 2018: The Greatest Graduation Show: Lieke van der Maas

Onze materiele levenswijzen en verlangens vragen om steeds grotere productie van energie met behulp van fossiele brandstoffen. Misschien is de eerste verandering die we moeten doorvoeren wel om te stoppen met het produceren en consumeren van dingen die we niet nodig hebben en die afval creëren dat niemand wil hebben, met name het afval dat giftig is voor ons en onze planeet. Als ontwerpster geloof ik dat om het vakgebied ‘design’ te verduurzamen dat we moeten beginnen bij materialen. Door de nadruk te leggen op materialiteit kunnen we de bouwstenen van het ontwerpproces van onder naar boven heroverwegen. Het probleem is dat wij ons afval verspillen. Ik beschouw afvalstromen echter als een toekomstige grondstof. Het is een startpunt in plaats van een eindpunt. Mijn doel als ontwerpster is om te zoeken naar manieren om afval om te zetten in iets nuttigs, omdat het nu in het systeem van weinig tot geen waarde is.

In de praktijk probeer ik dan ook directe verbanden te leggen met de desbetreffende experts, opdrachtgevers en eventuele financiers die deze visie met mij delen en hun kennis willen verlenen. Deze multidisciplinaire aanpak vind ik dan ook een belangrijke en unieke eigenschap van mijn ontwerpproces. Ik geloof dat bewustwording de nodige eerste stap is die men ervan overtuigd dat we moeten veranderen. Daarbij is het ook het begin voor een draagvlak voor nieuw beleid en hopelijk een circulaire maatschappij. Door met mijn lokale afvalstromen materialen en producten te ontwerpen hoop ik mijn bijdrage zowel aan die bewustwording en aan een circulaire economie te verwezenlijken. Mijn afstudeerwerk draait om de Japanse Duizendknoop. Een plant die voor veel overlast zorgt in Nederland en in mijn eigen gemeente (Eindhoven). Het bedreigt onze inheemse biodiversiteit en infrastructuur. Het is mijn doel om deze plaag om te zetten in een grondstof. Met een focus op materiaalontwikkeling en duurzaamheid probeer ik een alternatief lot voor te stellen voor de plant. Een manier waarop ik de chemische bestrijding kan tegengaan en een heroverweging tot stand kan brengen waarin de plant zijn waarde terugwint.

 

Het afstudeerwerk is van 29 juni t/m 1 juli te zien @ bkkc (Kunstloc), Spoorlaan 21 i-k, Tilburg Openingstijden: vrijdag vanaf 16:00 uur tot 20.00u zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.