Terug naar blog

ArtCoDe 15/06/2018

// NEXT UP 2018: The Greatest Graduation Show: Mandy Herrijgers

Als ontwerper wil ik graag gebeurtenissen en onderwerpen aan de kaart stellen waarbij mensen een bewustwording krijgen. Deze gebeurtenissen zijn vaak als kritiek op de samenleving. Het doel wat ik daarmee voor ogen heb is de kijker bewust laten nadenken of zij deelnemen aan dit onderwerp en of zij deze hun mening daarin kunnen veranderen.

Voor mijn afstudeerproject ga ik op een esthetische wijze dierenleed visueel vastleggen. Ik vind namelijk persoonlijk dat dierenleed een van de ergste dingen die er zijn. Daarom koos ik er voor om tijdens mijn afstuderen te focussen op de verstoorde machtsverhouding tussen mens en dier. Als onderwerp kies ik daarom ook om mishandelde apen die opgesloten zaten bij particulieren en circussen vast te leggen.

Door dierenleed vast te leggen op een esthetische manier durven mensen er naar te kijken. Shockeren werkt, maar mensen kijken sneller weg. Door het beeld dus aangenamer te maken kijken mensen er langer naar, maar ben ik van mening dat wat er op het beeld te zien is ook goed kan overkomen. Het doel is dat toeschouwers op eigen initiatief kunnen nadenken over het onderwerp zonder dat ze hier toe gedwongen worden. Ik ben namelijk van mening dat mensen vanuit zichzelf overtuigd moeten worden dat dierenleed verkeerd is en dat het veranderen moet. Het dierenleed is bekend bij mensen als op een manier van zielige uitgehongerde dieren die men op tv ziet, maar gaat dierenleed niet veel verder dan zoals in dierentuinen?

 

Het afstudeerwerk is van 29 juni t/m 1 juli te zien @ bkkc (Kunstloc), Spoorlaan 21 i-k, Tilburg Openingstijden: vrijdag vanaf 16:00 uur tot 20.00u zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.