Terug naar blog

ArtCoDe 15/06/2018

// NEXT UP 2018: The Greatest Graduation Show: Priscilla Gijsberts

Priscilla Gijsberts is in haar werk veel bezig met tijd, en dan met name tijdelijkheid – een interesse die voortvloeit uit de vergankelijkheid van het leven. Op jonge leeftijd werd ze hiermee geconfronteerd toen haar pony plots kwam te overlijden door een ongeluk – een gebeurtenis die haar niet alleen gevormd heeft, maar ook een die haar nu inspireert voor haar afstudeerproject. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ was haar uitgangspunt; overtuigd dat haar werk niet alleen betekenisvol moest zijn, maar ook persoonlijk. Bewust dat haar grootste zwakte haar intens vermogen om te houden van, en dan met name ook het rouwen om dieren is, is ze na gaan denken hoe ze zichzelf hierin zou kunnen sterken – en daarmee ook anderen die zich in haar boodschap kunnen verplaatsen. In de Westerse maatschappij zoals wij die kennen heerst een taboe over het rouwen om dieren, iets wat eigenlijk heel gek is als je kijkt naar de plaats die dieren binnen ons gezin innemen. Onderzoek wijst zelfs uit dat het rouwen om een huisdier soms zelfs zwaarder kan zijn dan het rouwen om een ander mens – dit heeft alles te maken met de unieke band die mensen met dieren kunnen vormen; een onvoorwaardelijke liefde die niet oordeelt. Rouwen om dieren gaat in tegen de conventies die wij gesteld hebben tussen mens en dier, en doet ons afvragen welke dieren dan wel of niet rouwbaar zijn, en waarom. Doormiddel van haar werk hoopt Priscilla deze vragen op te roepen, maar vooral het taboe bespreekbaar te maken en te doorbreken – wij mensen zijn immers ook dieren.

 

Het afstudeerwerk is van 29 juni t/m 1 juli te zien @ bkkc (Kunstloc), Spoorlaan 21 i-k, Tilburg Openingstijden: vrijdag vanaf 16:00 uur tot 20.00u zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.