Next
up — FHK graduation show

Deelnemende opleidingen

De sector Beeldend is een van de vier sectoren van de FHK. Zij bestaat uit twee bachelors: de ABV en ArtCoDe en twee masters: Academy of Architecture & Urbanism en Master Kunst Educatie. De twee middelste staan in het teken van ontwerpen. Bij de eerste en laatste staat leren over en door kunst centraal.

Opleiding:

ABV

“I see a red door and I want it painted black”

De Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving leidt studenten op tot kunsteducatoren met een passie voor het maken van beelden, voor kunsttheorie en voor de overdracht van kunst in de breedste zin van het woord. Met veel trots presenteren we het afstudeerwerk van deze lichting kunsteducatoren, die popelen om het werkveld te betreden, in de graduationshow I see a red door and I want it painted black’. De graduationshow, waar alumni aanwezig zijn om hun afstudeerwerk toe te lichten, is gratis te bezoeken op 15,16 en 17 juli a.s. in de Jan Ligthart School, Ringbaan Oost 275, Tilburg.

In onze opleiding wordt het leren ontwikkelen van een beeldend proces, inzicht in kunsttheorie en didactische vaardigheden in eerste instantie los aangeboden: Zie het als het voorzichtig aanraken van de vlakken in het kleurrijke spel twister waarbij onze studenten op het ene moment één hand plaatsen in de kleur behorend bij praktisch beeldend onderzoek en het andere moment een voet plaatsen in de kunsthistorie of een knie in de pedagogiek. Iedere student probeert verschillende posities uit en, net als bij twister, voelt dat soms comfortabel en soms nog oncomfortabel. Aan het eind van hun studie plaatsen studenten op geheel eigen wijze hun handen en voeten in alle drie de domeinen tegelijkertijd. Om balans te houden bij het aanraken van alle velden legt iedere student het zwaartepunt in een ander vlak; soms ligt de nadruk op de onderwijskundige aanpak, soms op kunsthistorische verschijnselen, soms op ontwikkeling in materiaal en techniek. In de afstudeerprestaties van onze studenten zijn daarom verschillen te zien tussen studenten die kiezen om via eigen beeldend werk culturele bewustwording na te streven of studenten die via een didactische of theoretische methode streven naar culturele bewustwording voor hun doelgroep. Wat hen verbindt is dat zij in hun rol als kunsteducator ideeën uit de kunst onder de aandacht brengen en inzichtelijk maken voor de ander en strevend naar bewustwording gericht op een specifieke doelgroep.

 

 

De bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Vorming (ABV) combineert beeldende kunst, vormgeving en educatie. De opleiding leidt op tot docenten kunsteducatie: in Nederland mag je in alle onderwijsvormen lesgeven, zowel binnen- als buitenschools. Afgestudeerden zijn benoembaar in elke kunst-educatieve functie.

IMPRESSIE

Bak, lak, speaker

Jeroen Schampers
arrow

Found footage

tessavanhelden
arrow
04LRsite.jpg

Opleiding:

ArtCoDe

Bric-à-brac
Van hier en van daar

De afstudeerders van de Fontys Academy of Art, Communication and Design presenteren de eindexpositie ‘BRIC-À-BRAC’.

In deze eindexpositie geven jonge alumni een kijkje in hun persoonlijke fascinaties. Als gemene deler staat het makerschap voor hen centraal. Er wordt een breed scala aan eigenzinnige uitingen getoond met elementen van hier en van daar. De benadering van de werken is heel gevarieerd. Tegelijkertijd vinden zij een sterke verbinding in de manier waarop zij tot stand zijn gekomen. Vanuit persoonlijke thematieken en vraagstellingen stippen de alumni van ArtCoDe maatschappelijke issues aan en maken deze materie herkenbaar voor velen. Zo uiten zij hun ontluikende visie als jonge ontwerpers en leggen ze een basis voor de toekomst. We heten je van harte welkom om deze spannende manifestatie te komen bekijken, om hier zelf volledig in op te kunnen gaan!

De expositie is van 5 tot 28 juli gratis te bezoeken op het Stadsbalkon van de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 in Tilburg. Om je nog meer inzicht te geven in hun denkwijzen, zijn de alumni van 5 tot en met 8 juli tussen 10:00 – 17:00 uur zelf aanwezig om hun verhalen met jou te delen.

Voor actuele openingstijden van de locatie zie: www.lochal.nl/openingstijden

 

De Bachelor Vormgeving van de Fontys Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe) leidt ontwerpers op die vormgeven aan complexe communicatieopdrachten. Deze ontwerper begrijpt hoe belevingen tot stand komen en hoe deze middels uiteenlopende media getransformeerd kunnen worden tot relevante, beeldende ervaringen.

IMPRESSIE

LUMNES

Isabel Brouwers
arrow
nextup1.jpg

Visuele cirkel

Elcke van Gorkum
arrow
Installatie-2VBkopie.jpg

Ont-werpmethodiek

Noud Sleumer
arrow
Tilburg-Fontys-Eindexpo-2016-©-Fieke-van-Berkom001051.jpg

Opleiding:

Academy of Architecture & Urbanism

The Master of Architecture & Urbanism offer concurrent programs. They are collaborative, topical, creative and practice based. While firmly rooted in the Dutch architectural tradition, the programs have a strong international orientation. Nowadays, spatial challenges to be confronted by architects are global by nature, while still requiring context and location specific solutions. The master program’s objective is to educate architects who are able at effectively combining design intelligence with a reflective attitude and practical and entrepreneurial skills.

IMPRESSIE

Botanical Dunes+

Nicky Kouwenberg
arrow
impressie-groot-extreme-website.jpg

Ecofield

Joyce Verstijnen
arrow
ecofield_getijdenkapel web

Grounded

Roel Derkx
arrow
multilayer panels ARCH

Opleiding:

MKE-Master Kunsteducatie

De Master Kunsteducatie speelt in op de wens naar hoogopgeleide professionals met een interdisciplinaire visie en een onderzoekende houding, die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van kunsteducatie op diverse terreinen. Ruim de helft van de Nederlandse bevolking houdt zich op een bepaalde manier bezig met kunst en cultuur en veel personen zijn betrokken bij de educatie daarvan. Kunsteducatie heeft een grote impuls gekregen, zowel binnen als buiten het onderwijs.

IMPRESSIE

Radically yours

Petra van Gerwen
arrow
robot.jpg

Melkmeisje van Vermeer de trots van Oosterhout. De (re)constructie van een stedelijke identiteit door beleving van lokaal erfgoed.

Fleur de Graaf
arrow
IMG_2205.jpg

Get in the flow!

Silvia Hendriks
arrow
infographic-Get-into-the-flow-2250-x-2967.jpg

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.