Naar projecten overzicht

Next
up — Mecheline van Gerwen

fullscreen

0°C

BESCHRIJVING:

Reflectie van smeltend ijs gecreëerd door licht

Met mijn beeldend werk benadruk ik een andere beleving van tijd dan de gejaagde kloktijd waarnaar we onze dagen indelen. We leven in een drukke consumptiemaatschappij en beeldcultuur waarbij de gehele dag grote hoeveelheden beelden verwerkt dienen te worden. Door deze grote hoeveelheid beelden, en het filteren hierbinnen, ontstaat er een oppervlakkigheid omtrent het beeld.

Ik heb het experiment en de toeval centraal gesteld. De installatie welke u afgebeeld ziet, is iedere keer uniek. In de installatie wordt namelijk live een projectie van ijs gecreëerd. Ieder ijsblok is anders en vergankelijk. Zodra deze gesmolten is, is de projectie voorbij. Ditzelfde beeld zal nooit meer gecreëerd kunnen worden. Deze vergankelijkheid staat haaks op de consumptiemaatschappij waarbij steeds meer van hetzelfde ontstaat en waarbij oneindige reproductie mogelijk is. Door de eigenheid van het ijs heb ik nooit compleet de controle over het werk. De techniek is geïnspireerd op een natuurlijk verschijnsel, door verschillende ingrepen en aanpassingen is er een eigen techniek ontstaan. Deze techniek blijft mijzelf verrassen.

Het beeld is continu in verandering en ontwikkelt zich langzaam tot het niets.

0°C, 2017-2018
Installatie: Reflectie van smeltend ijs gecreëerd door licht
210x170x300 cm.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.