Naar projecten overzicht

Next
up — Britt van Kruchten

fullscreen

Behold

BESCHRIJVING:

Behold is een tool waardoor het moment van ergens zijn weer bewust kan worden ervaren.

Het moment van ergens zijn, wordt vaak niet bewust ervaren. Britt van Kruchten (1994) bedacht een manier waarop men een plek of stuk landschap op een andere manier kan leren kennen. Ze heeft tools ontworpen die de mogelijkheid bieden om plekken vast te houden. Door het te kunnen vasthouden verandert de verhouding van de bezoeker tot de plek, waardoor er een nieuw bewustzijn gecreëerd wordt. Tijdens de eerste plaatsing van de tools is er een wandelroute ontstaan, waarbij men plekken waar men voorheen enkel over zou lopen of naar zou kijken, kan vasthouden.

Britt is opgegroeid in Heerlen en maakte daar in haar jeugdjaren vaak een wandeling naar het topje van de Koumenberg. Hier ging ze dan zitten op een steen en keek naar het uitzicht. Deze berg, een duidelijk landschappelijk element in het gebied, is de voormalige steenberg van de Oranje-Nassau III mijn en is nu een groengebied dat gezien kan worden als een industrieel monument van de mijnbouwgeschiedenis van Heerlen. Afgelopen jaren was het belang van de plek voor Britt naar de achtergrond geraakt. Het besef van waarde die deze berg voor haar had was ze kwijt. Deze waarde heeft ze teruggevonden door letterlijk in haar verleden te graven. Ze kwam tot het materiaal dat de kern vormt van het ontstaan van deze plek: antraciet. Van dit materiaal heeft ze tools gemaakt en heeft ze een wandelroute ontworpen waarin zij en de bezoeker het landschap op een andere en bewustere manier kunnen beleven.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.