Naar projecten overzicht

Next
up — Iris Papenborg

fullscreen

BLAUW PLAFOND

BESCHRIJVING:

‘BLAUW PLAFOND’, een site-specific installatie die de waarneming benadrukt

“Ik zie meer. Waar ik eerst angstig in de wereld stond, laat ik de ander én het andere nu met open armen op mij afkomen. Dat alles door te kijken.” Aldus Iris Papenborg. Een overweldigende ontmoeting met een monochroom blauw werk van Yves Klein, genaamd ‘IKB 3, Monochrome bleu’, heeft bij haar gezorgd voor een intense ervaring en is de aanleiding geweest voor het afstudeerwerk; ‘BLAUW PLAFOND’, een site-specific installatie in een oud schoolgebouw.

De installatie reflecteert glazen plafonddelen, bolvormige lampen, statige pilaren en ijzeren heup-hoge leuningen. Hierdoor benadrukt Iris de visuele, materiële en architectonische kwaliteit van het gebouw, de magie van spiegelende oppervlaktes en de visuele intensiteit van kleur. Door de vergankelijkheid van het materiaal kent het werk een tijdelijk bestaan.

Beeldend kunstenaar Florentijn Hofman zegt in het boek Unexpected Art dat we erg vertrouwd kunnen raken in een ruimte. “We zien het dan niet meer.” Des te meer noodzaak voor een overweldigende ontmoeting met een kunstwerk, vindt Iris. Met ‘BLAUW PLAFOND’ streeft Iris naar eenzelfde sterke ervaring voor haar publiek als zij zelf had; een ontmoeting die zorgt voor een nieuwe manier van kijken. Door de materiële wereld extra te benadrukken via een groot, fel blauw, spiegelend oppervlak in het schoolgebouw hoopt Iris dat andere kwaliteiten zich aan onze ogen openbaren en we opnieuw kijken.

Als beschouwer heb je de mate van openbaring in eigen handen. Sta je stil of beweeg je rondom de site-specific installatie? Blijven je ogen op dezelfde hoogte of ga je door je knieën? Ga je op de rand staan of blijf je op afstand? Onze bewegingen bij dit werk zorgen ervoor dat we de materiële wereld op elk moment anders kunnen waarnemen.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.