Terug naar het overzicht

Next
up — Rutger Kamerbeek

fullscreen

Browser Bugs

BESCHRIJVING:

Afleiding is constant om ons heen, in de tijd waarin we leven zijn we omringt door allerlei bronnen die voor constante prikkels kunnen zorgen. Iets wat ons brein fijn vindt, maar tevens ook iets wat niet in de natuur voorkomt. Deze websites trainen eigenlijk een verslaving in ons brein, we raken verslaafd aan prikkels op het internet en kunnen haast niet meer zonder.

Wanneer we bijvoorbeeld een dag zonder internet gaan voelen we ons prikkelbaar en hebben ze het gevoel dat ze dingen mislopen. Dit is een fenomeen wat vooral voorkomt in de huidige tijd. Het is een verslaving van een generatie. Met mijn project probeer ik deze balans terug te vinden, het gaat als het ware om het spanningsveld tussen deze twee werelden. De digitale wereld waar ‘onnatuurlijke’ dingen opkomen, en de realiteit waar een natuurlijke balans geldt. Ik probeer met mijn project een overbrugging te maken tussen deze balans en onbalans, door eigenlijk een insectensoort te ontwerpen voor het internet.

Insecten brengen in de natuur de balans door op te ruimen, met mijn project probeer ik duidelijk te maken dat in deze digitale wereld deze balans juist weg is. Deze balans probeer ik opnieuw terug te brengen. Wanneer de gebruiker te veel op een bepaalde website zit voelen deze insecten zich aangetrokken tot de content van de website, ze leven als het ware van de afleiding van de gebruiker. Hierdoor wordt het weggooien van tijd en je laten afleiden steeds moeilijker en op een gegeven moment onmogelijk.

Het enige wat de gebruiker dan nog kan doen is het afsluiten van de website. De insecten hebben allemaal gedrag en uiterlijk gebaseerd op de websites waar ze voor staan.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.