Naar projecten overzicht

Next
up — Eline Mols

fullscreen

Buffering

BESCHRIJVING:

Het internet bevat oneindige data en mogelijkheden; voor de makers én voor de kijkers. Wat zeggen deze beelden over onze maatschappij?

Vanuit een fascinatie naar het menselijk gedrag ten opzichte van beeldcultuur bestudeerde ik de beelden die wij massaal bekijken op het internet en gebruik deze in mijn werk met als doel ons een maatschappelijke spiegel voor te houden.

De vraag waarom sensaties als “Keyboard Cat” of “Chocolate Rain” zo vaak worden bekeken leidde tot een zoektocht naar de relatie tussen inhoud en interactie van al deze video’s. In de live video-installatie “Buffering”, afgeleid van het laden van een YouTube-video, geef ik als de podiumschuwe VJ als het ware opnieuw een podium aan al miljoenen bekeken YouTubers. In een heuse “Vlog rave” wordt een tal van fragmenten van Youtubers op vakantie hergebruikt om de bezoeker onder te dompelen in een geordende chaos.

Naast zijn absurditeit, stelt Buffering ons de vraag of wij de realiteit of juist een illusie hanteren op het internet, of wij daar onze bevestiging ook vandaan halen en wat onze ideaalbeelden zijn. En; zijn we echt zo origineel als we zelf denken?

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.