Naar projecten overzicht

Next
up — Elise Tanis

fullscreen

‘Door de ogen van de ander’

BESCHRIJVING:

Een onderzoek via de elementen denken, voelen, uiterlijk en een sociale omgeving naar invloed op identiteitsontwikkeling.

Bewustzijn...
Identiteit is ook intimiteit...
Een conversatie, een dialoog, in dit werk komt dit allen tezamen; een persoon met een identiteit, karakter, gevoel en emotie.

Wat is jouw identiteit en hoe is die zichtbaar in het uiterlijk vertoon? Een vraag die ons allemaal bewust of onbewust dagelijks bezig houdt.

In diverse portretten legt Tanis de identiteit vast van de personen die ze gefotografeerd heeft. Je ziet verschillende momentopnames en lagen. Een imperfect beeld, gehavend, onscherp, vol krassen en strepen. Voor Tanis representeert dit een pure, zuivere vorm van het innerlijk vermengd met het uiterlijk. Innig met elkaar verbonden, zoals licht niet zonder schaduw kan en leven niet zonder dood kan. Het gaat er niet meer om wie je hier te zien krijgt, maar juist om wát je van die persoon te zien krijgt.

De titel van dit werk ‘Door de ogen van de ander’ heeft een diepere betekenis, namelijk dat iedereen anders naar eenzelfde persoon kijkt. En in het werk van Tanis kijk je als het ware door de ogen van Tanis naar de geportretteerden. Zij ziet de geportretteerden op haar manier, beïnvloedt door de diepere relatie die ze met hen heeft opgebouwd in haar interviews. Maar de titel gaat nog verder, omdat het ook betrekking heeft op degene die het portret bekijkt, ofwel de toeschouwer. De toeschouwers kijken met hun eigen ogen weer naar de geportretteerden en interpreteren die weer op hun eigen manier. Hierdoor ontstaat er, door de ogen van de toeschouwer, in het bewustzijn van de toeschouwer een idee over de identiteit van de geportretteerden. De toeschouwer gaat als het ware een relatie aan met de geportretteerde. Ook andersom gebeurt dit, het portret gaat een relatie aan met de persoon die tegenover hem staat. Eigenlijk is het een soort spiegel, wat de toeschouwer denkt, weerkaatst dit beeldend werk. Zo heeft elke persoon zijn eigen werkelijkheid en vult andere aanwezige blikken en gedachten met zijn eigen gedachten, en iedereen voor zichzelf.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.