Naar projecten overzicht

Next
up — Eva van de Sande

fullscreen

EVA

BESCHRIJVING:

In hoeverre is mijn lichaam van mij wanneer ik het constant aanpas aan schoonheidsidealen en meningen van anderen?

In hoeverre is mijn lichaam van mij wanneer ik het constant aanpas aan schoonheidsidealen en meningen van anderen? Dat is de vraag waar Eva van de Sande zich tijdens haar afstuderen mee bezig heeft gehouden. Haar werk is activistisch en autobiografisch van aard. Ze heeft haar eigen lichaam gebruikt om deze vraag te onderzoeken. Het resultaat: drie producten die elk op een ander aspect van de vraag ingaan, en uitnodigen tot discussie.

Met PUBLIC HAIR wil Eva het haarloze schoonheidsideaal ter discussie stellen door oksel-, schaam-, en beenhaar van vrouwen te verzamelen en daar verkoopbare producten van te maken. Daarmee stelt zij de vraag; is het nog wel mijn haar wanneer ik het in een potje stop en aan iemand anders geef? En is het überhaupt wel mijn haar wanneer ik het afscheer om aan verwachtingen van anderen te voldoen?

Met PUBLIC NUDE heeft Eva met dit begrip schaamte gespeeld, door te laten zien wat ze normaal altijd probeert te bedekken; haar eigen naakte lichaam. Door dit op gordijnen te laten zien, iets wat men normaal juist gebruikt om af te schermen en te bedekken, onderzoekt ze wat dit doet met de ervaring van haar lichaam en hoe dit de schaamte die zij voelt veranderd.

Met PUBLIC BODY wil Eva mensen uitnodigen om hun ideale lichaam uit te beelden, óf het ideale lichaam waarvan zij het gevoel hebben dat ze eraan moeten voldoen, om zo meer bewustwording te creëeren over hoe invloeden van buitenaf ons lichaam veranderen.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.