Naar projecten overzicht

Next
up — Vera Kuijpers

fullscreen

FLUISTERWERKEN

BESCHRIJVING:

FLUISTERWERKEN

Het werk van Vera Kuijpers verhoudt zich tot de zin van het leven. Ze heeft een voorkeur voor 3D vormgeving. In haar werk laat ze de sculpturen met haar praten door een poëtische fantasie er op los te laten die in samenhang staat met het gekozen materiaal en de functie die het materiaal met zich mee brengt.

“Je staat hoog op een gebruikte sokkel. Een sokkel met levenssporen die van een ander zijn. Je houdt je vorm maar je wordt omringd door anderen die steun van je krijgen. Zonder jou zouden ze niets zijn dan een lijn op de grond. Ze lijken te dansen om je heen. Maar wel met enige spanning door de kracht die zwaartekracht heet.”

De draaiing van het touw wordt benadrukt door het lichte materiaal wat de draaiing in zijn pure vorm houdt. Voor mij duidt dat op een stukje tijd die stil staat. De kleinste details van deze objecten geven me voeding om ze te kunnen benoemen. Vaak sta ik langer stil bij een object om gewoon even de tijd te nemen om na te denken. Het is een manier waarop de objecten mij wat vertellen. Ik vind het belangrijk dat de objecten wat met me doen.
Deze reeks objecten voedt me elke week opnieuw met karakteristieke kenmerken die ik wil toepassen in de objecten. De zin van het leven wordt op meerdere manieren aangesneden.
De drang om het aan te passen is er wel, maar ergens, verder weg dan ooit. Ze zijn weggevlogen naar een eigen identiteit. Het lijkt alsof ze wil zeggen dat ik genoeg heb van veranderingen en dat ik verder moet met een ander object. Een ander wezen….
Elk object wat ik maak heeft te maken met de bloei of de vergankelijkheid van het leven. Objecten fluisteren als het ware zachtjes naar me. Ik luister naar ze om zo een karakter van het werk te ontrafelen en het wezen in het werk te ontcijferen.

“In het wit bijna onzichtbaar hang je daar. Fragiel neerkijkend op je stoffelijke overschot. Je bent zwakker dan het lichaam op de grond. Je hebt nog een kwetsbaar leven wat gebroken kan worden door iets wat op je pad komt.”

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.