Naar projecten overzicht

Next
up — Tessa van Helden

fullscreen

Found footage

BESCHRIJVING:

Het werk van Tessa van Helden (Dordrecht, 1995) werk verhoudt zich tot de traditie van het werken met bestaand beeldmateriaal.

Ze heeft een fascinatie voor archiefmateriaal en haalt haar inspiratie voornamelijk uit amateur foto’s die ze verzamel op rommelmarkten. Het fotografisch beeld als referentiekader geeft haar als maker een rust om inhoudelijke vragen binnen het proces te kunnen bevragen. Deze foto’s dienen als uitgangspunt voor de werken die ze maakt waarbij de vraag centraal staat wanneer ze de verbeelding van de toeschouwer aan kan spreken.

Met een organische en toets matige manier van werken bevraagt ze de reflectieve gedachtes van de toeschouwer. “Kunnen de personen die ik afbeeld archetypes worden van een gemeenschappelijke hang naar herinnering en sentiment?”

Ze toont een onderzoekende houding ten opzichte van materiaal en techniek, wat vaak resulteert in een geheel eigen vormtaal binnen verschillende materialen en technieken. Een samenhang tussen vorm, materiaal en inhoud staat hierbij altijd centraal.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.