Naar projecten overzicht

Next
up — Jolijn van den Heuvel

fullscreen

Gevoel van het geziene

BESCHRIJVING:

Er zijn twee dingen gaande, binnen het maakproces of de waarneming: Er is een interne wereld. Er komt een externe wereld binnen. Dit gaat verder dan een ontmoeting. Dit gaat verder dan een oppervlakte. Een onderlinge dialoog. Tot een intiem gesprek met mijn omgeving.

Het startpunt van mijn werk ben ‘ikzelf’ en ‘mijn omgeving’. Het is door ons lichamelijk bestaan dat we een begrip van de wereld vormen, waar waarneming en handelen elkaar activeren. Zoals de filosoof Maurice Merleau-Ponty zei, dat we de eenheid vinden in het “lichaam-subject” (Braembussche, 2012). Het is ons lichaam, als bemiddelaar van onze ervaringen.

Ik ben als ‘ik’ en als ‘maker’ onderdeel van de wereld. Vanuit ‘het onderdeel zijn’ zie ik dingen, verzamel ik fragmenten. Constant in beweging is het mijn observerende houding, die mij ontvankelijk maakt voor mijn omgeving. Het is deze voedingsbodem en mijn eigen denk- en handelingsomgeving wat zijn weerslag toont in mijn werk.

Tijdens het maakproces is het zo dat terwijl ik met het ene medium werk, ik stuit op kwaliteiten van een ander, dit levert voor mij een fijne manier van werken op. Het geeft zowel houvast als vrijheid. Ontstaan uit de verschillende media laat het werk zich kennen als een samenkomst van de uit mijn omgeving genomen elementen, die elkaar beïnvloeden. Samen vormen ze een installatie, waar de ruimte een significant onderdeel van is.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.