Naar projecten overzicht

Next
up — Elise Beljaars

fullscreen

L’enfer, c’est les autres

BESCHRIJVING:

Het grootste maatschappelijke probleem is de ellende die mensen elkaar aandoen, hier wil ik graag mensen over laten nadenken.

Er gaat geen dag voorbij zonder een journaal met slecht nieuws berichten. Dagelijks krijgen miljoenen mensen mee wat voor leed andere mensen overkomt, of je dit nou wil of niet. Ik vind het goed dat dit soort nieuws verspreid wordt, maar ik weet niet goed hoe ik er mee om moet gaan. Als ik geconfronteerd word met beelden van een aanslag vind ik dat heel erg. Ik leef mee met de mensen die het mee hebben gemaakt en slachtoffer zijn geworden. Maar wat hebben zij daar dan aan? Ik voel me schuldig als ik naar deze beelden kijk en vervolgens weer vrolijk door ga met wat ik aan het doen was. Toch kunnen we dit steeds makkelijker. Ik wil heel bewust niet wegkijken en ga daarom aan de slag met de heftige beelden die ik in kranten zie. Deze ellende verwerk ik in mijn beeldend werk, zodat de ellende ook aan andere mensen getoond kan worden. Ik wil de mensen, die net als ik alleen de ellende beschouwen, dwingen erover na te denken. Door de vorm vrolijk en aantrekkelijk te maken hoop ik de toeschouwer te vangen voor de inhoud. Mijn werk is geen journaal waarvan je kan wegzappen.

Doel van mijn beeldend werk is niet om de hele wereld te verbeteren, maar wel één enkele toeschouwer. Ik maak mijn werk niet voor de mensen die de ellende ondergaan, maar voor de mensen die de ellende kunnen negeren. Ik vind dat ik niet een buitenstaander moet blijven bij bepaalde situaties, omdat ik een buitenstaander ben. Een probleem van een ander is ook mijn probleem, omdat we nou eenmaal op dezelfde wereld leven. Buitenstaanders bestaan niet. We zijn allemaal betrokken bij alle ellende, ook al gebeurt het in een ander land. Het is niet alleen het probleem van de mensen die het meemaken en de slachtoffers, het is een probleem van iedereen. Daarom moet iedereen leren om er mee om te gaan en praten over deze gebeurtenissen. Kunst kan daarin een goede gespreksleider zijn. Kunst moet betrokken zijn bij de wereld, en mag niet alleen maar mooi zijn. De wereld is te lelijk om kunst alleen maar mooi te laten zijn. Er zijn heel veel dingen in de wereld die misgaan en waar iets aan veranderd moet worden. Er zijn zoveel mensen die niet gehoord worden. We verspillen tijd en aandacht als we alleen maar iets moois maken of naar iets moois kijken. Toch is de kracht van kunst ook dat het iets ‘moois’ bezit. Bij mij is het ‘moois’ terug te vinden in de vorm, de inhoud is te lezen in de krantjes: ‘L,enfer, c’est les autres’, die bij mijn werk liggen.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.