Naar projecten overzicht

Next
up — Eva Honderd

fullscreen

Natural Selection

BESCHRIJVING:

Manipulatie en leugens worden losgekoppeld van zijn negativiteit door gebruik van de onschuld van natuur.

Alles wordt tegenwoordig ontworpen. Niet alleen spullen, maar ook ons voedsel en hoe we eruitzien. Alles wordt gemanipuleerd tot het de gewenste eigenschappen heeft en tot we het gewenste uiterlijk hebben. Dit gebeurt al zo lang dat we vaak niet meer weten hoe onze spullen, ons voedsel of wij zelf er oorspronkelijk uitzagen. Ook komt dit doordat afbeeldingen van manipulaties inmiddels alom vertegenwoordigd zijn in onze beeldcultuur. De leugen wordt door de reproductie bevestigd. We kunnen er niet langer omheen; nep is het nieuwe echt.
Eva had als kind een fascinatie voor het vertellen van leugens en het manipuleren van situaties en conversaties. Zo kon ze haar leven invullen zoals ze zelf wilde, maar omdat ethiek altijd een rol speelde in haar manipulaties en leugens, had dit negatieve gevolgen.
Omdat ze gelooft dat deze eigenschappen ook kwaliteiten herbergen en ze deze fascinatie niet langer als negatief wilde zien, heeft ze deze eigenschappen gebruikt als een tool om ze bewust in te kunnen zetten in beeldende processen.
Ze opende een laboratorium waarin ze experimenteert met manipulatie met betrekking tot de interactie tussen kamerplant en mens. Omdat een plant afhankelijk is van hoe jij haar verzorgt is er altijd een affectie tussen plant en mens. Deze affectie is vanuit de mens voornamelijk gebaseerd op het uiterlijk van de plant. Door het uiterlijk van kamerplanten te manipuleren zorgt Eva voor een nieuw relatie tussen plant en mens.
Door de planten te reproduceren in een afbeelding of patroon, worden de planten onvergankelijk gemaakt. Dit bevestigt de beeldvorm van de plant en zo kunnen zij hun eigen ontwikkeling starten in de beeldcultuur.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.