Naar projecten overzicht

Next
up — Emelien Dieleman

fullscreen

Noch met, noch zonder jou

BESCHRIJVING:

Over het voorbijgaan van de tijd en het verdwijnen van de herinnering

In haar beeldend werk is Emelien Dieleman bezig met het her-interpreteren van persoonlijke beelden om deze te combineren, manipuleren en in een nieuwe context te plaatsen. De persoonlijke beelden die ze gebruikt zijn familiefoto's, deze zijn het uitgangspunt en ruwe materiaal voor haar werk. Haar beeldend werk kent twee verschillende maakprocessen met de centrale thema's: sfeer, herinneringen en tijd. Deze maakprocessen zijn Cyanotype drukken en lichtbakken met transparante foto's. Door middel van het maken van deze beelden probeert ze bestaande familiefoto's in een nieuwe context te plaatsen. Het doel hiervan is om de foto's een nieuw leven te geven waarbij het gevoel, de herinnering en de foto universeel worden ervaren.

Emelien probeert met haar beelden een gevoel op de toeschouwer over te brengen. In haar lichtbakken probeert ze een gevoel van gemis te tonen door manipulatie van de originele foto en bijbehorende herinnering. Dit doet ze door middel van lagen over elkaar heen, waarin onderwerpen 'verdwijnen' en 'verschijnen'. In haar Cyanotypen creëert ze door herhaling een beweging in het beeld die de suggestie van tijd toont. Het beeld is een gemanipuleerde herinnering waarmee ze het voorbijgaan van de tijd vorm probeert te geven. Het voorbijgaan van tijd is een belangrijk thema in de werken van Emelien, dit omdat bij het verstrijken van de tijd herinneringen vervagen en verdwijnen. Dit verdwijnen probeert ze te vangen in beeld en daarmee te voorkomen door het gebruik van familiefoto's en de manipulaties die ze er op los laat.

1. Zonder Titel -- 2017, cyanotype op papier, 30 x 70 cm
2. Met, zonder jou l en ll
3. Met, zonder jou l -- 2017; MDF, transparante foto's; 22 x 30 x 21 cm
4. Met, zonder jou ll -- 2017, MDF, transparante foto's, 22 x 21 x 30 cm
5. Met, zonder jou ll
6. Zonder jou -- 2017, MDF, transparante foto's, 21 x 40 x 40 cm

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.