Naar projecten overzicht

Next
up — Noud Sleumer

fullscreen

Ont-werpmethodiek

BESCHRIJVING:

Ont-werpmethodiek

Rietveld zag zijn rood-blauwe stoel als het eindstation van zijn denkwijze. Hij heeft de stoel gereduceerd tot de meest functionele vorm. Maar met deze ont-werpmethodiek is de rood-blauwe stoel juist het begin van het ontwerpproces.

De ont-werpmethodiek gaat uit van het weghalen van onderdelen en daarmee ook van het herdefiniëren/ wijzigen van de functie. De rood-blauwe stoel bestaat uit 17 onderdelen waarvan er in ieder ontwerp, volgens de ont-werpmethodiek, steeds één meer werd weggehaald. Het resultaat van de methodiek is 16 nieuwe ontwerpen, waarbij niet alleen iets is weggehaald, maar ook de functie ervan veranderde. Door het veranderen van de functie, wordt de ontwerper gedwongen om met de incomplete stoel een nieuwe samenstelling te ontwikkelen. Het weghalen van onderdelen zorgt voor een nieuw speelveld waarin creativiteit ontstaat. Met deze creativiteit wordt een nieuwe functie gegeven aan de overgebleven onderdelen.

Titel: Ont-werpmethodiek, 2016
Materiaal: hout, multiplex, acrylaatlak
Afmetingen: divers

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.