Naar projecten overzicht

Next
up — Suzanne van Bemmel

fullscreen

Onvergankelijk Erfstuk

BESCHRIJVING:

Onvergankelijk Erfstuk

Onvergankelijk erfstuk

Op het moment dat iemand overlijdt vindt er een overdracht plaats van waardevolle spullen naar de nabestaanden. Spullen die kenmerkend zijn voor de overledene of waar dierbare herinneringen aan vastkleven. Sommige nabestaanden weten al jaren welk erfstuk ze op een dag zullen krijgen. Voor andere is het verdelen van de erfstukken onder de familieleden een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Of de nabestaanden het nu weten of niet: één ding hebben de erfstukken gemeen: vaak het verhaal achter het erfstuk mist of is niet volledig. Waarom was dit voorwerp zo bijzonder voor diegene en waar werd het vroeger voor gebruikt? De overledene zou het vast wel een keer verteld hebben, maar nu hij of zij er niet meer is kan je het niet meer navragen. Juist die verhalen die een erfstuk zo mooi maken ontbreken, waardoor het erfstuk uiteindelijk enkel een voorwerp wordt.

Door het verhaal te registreren kan het nooit vergeten worden. Dit heb ik gedaan in de vorm van een videoboodschap waarbij de overdracht van een erfstuk alvast in scène is gezet. Op deze manier wordt het verhaal achter het erfstuk letterlijk gegeven. Elk verhaal wordt door de gever op een eigen manier gebracht en is dan ook erg karakteriserend voor hem of haar. Dit maakt het verhaal intiem en persoonlijk.

Uiteindelijk is elke videoboodschap op een usb stick gezet. De usb sticks zijn gemaakt van verschillende materialen, zodat de gever hier nog een keuze in heeft.

Met behulp van dit project zorg ik ervoor dat het erfstuk nooit meer als een voorwerp zonder verhaal zal voelen.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.