Naar projecten overzicht

Next
up — Eline Groot

fullscreen

Out of the box groeien

BESCHRIJVING:

‘Out of the box groeien’ is een kunst-educatief product waarbij leerlingen zich verdiepen in ecologische kunst en remediekunstenaars.

Met ‘Out of the box groeien’ ontwikkelde Eline Groot een kunst-educatief product waarbij leerlingen zich verdiepen in ecologische kunstwerken en in kunstenaars die een omgeving aanpassen om de natuur en het ecosysteem te herstellen of te helpen; zogenaamde “remediekunstenaars”.

“De mens geeft zijn leefomgeving zelf vorm.”, stelt Eline. “Het is daarom belangrijk dat wij, de bewoners en makers van onze leefomgeving, nadenken over hoe we willen leven en hoe we verantwoord met onze omgeving omgaan. Graag wil ik leerlingen stimuleren na te denken over leefomgeving en ecologische waarden, door hen in contact te brengen met kunstenaars die ondersteuning van het ecosysteem bewust in hun kunstwerken betrekken.

Voor haar kunsteducatieve product bestudeerde Eline remedie-kunstwerken gemaakt door de Duitse Beeldend Kunstenaar Joseph Beuys, zoals bijvoorbeeld het werk 7000 Eiken. Voor Beuys waren De 7000 Eiken heuse monumenten die de stad Kassel, tot de dag van vandaag, vergroenen. Hiervoor plantte Beuys tussen 1982 en 1987, samen met bezoekers van Documenta 7, 7000 eikenbomen in Kassel. De bomen en hun bijbehorende basaltsteen symboliseren de groei en herstel van de stad.
 
Eline ontwikkelde fictieve brieven, geschreven door Beuys. Via de brieven gaan leerlingen in gesprek met elkaar over remedie-kunstwerken; bijvoorbeeld over de ecologische en symbolische waarde van wol en het vilten in het werk van Beuys. Vervolgens werken de leerlingen zelf aan opdrachten met meegeleverde wol volgens ecologische principes. ‘Out of the box groeien’ is verrassend vormgegeven als ronde wollen, holle vorm, die de brieven, opdrachten en wol bevat. Hiermee gaan leerlingen van de onderbouw middelbare in een groep van 5 leerlingen aan het werk. Aan het einde van de opdrachten-reeks valt alle wol van het product letterlijk uiteen. Waarbij de wol gedeeltelijk oplost in de natuur en een nieuw kunstwerk achterlaat om het ecosysteem te ondersteunen.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.