Naar projecten overzicht

Next
up — Iris Seuren

fullscreen

Purity of Silk

BESCHRIJVING:

De onwetendheid van de problemen die er spelen binnen de kledingindustrie staan in de weg van verduurzaming.

Werken met levende materie met een bepaalde kenmerkende eigenschap en een bepaald gedrag is herkenbaar aan mij als ontwerper.
Daarnaast is het positieve effect op het milieu een belangrijke bijdrage. Om hier nog meer context aan te geven, ontwerp ik vanuit een maatschappelijke milieuproblematiek.

Purity of Silk

De ingreep van de mens in de natuur wordt steeds groter en hierdoor zichtbaarder.
Dit is terug te zien aan het feit dat de mens de natuurlijke leefomgeving van dit organismen heeft afgenomen en hierdoor alleen nog maar kan leven in een kunstmatige omgeving. Dit organisme is gedomesticeerd.
De zijderups is zo’n organisme.

Hierdoor stel ik de mens net zo verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een natuurlijk materiaal zoals zijde als het organisme zelf die dit produceert.
De wederzijdse afhankelijkheid van zowel de zijderups als mens wordt hierin zichtbaar.

De onwetendheid van de problemen die er spelen binnen de kledingindustrie staan in de weg van verduurzaming.
Door letterlijk zorg te gaan dragen voor je kleding herontwerp ik de beleving van de waarde van een kledingstuk. Daarmee wil ik mensen bewust maken van hun consumeergedrag en de consequenties daarvan.
Het materiaal is zichtbaar, na enige tijd van groeien, in de puurste vorm en neemt al meteen een driedimensionale vorm aan.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.