Naar projecten overzicht

Next
up — Wouter van Uden

fullscreen

The War is Lost

BESCHRIJVING:

Ervaar via Virtual Reality de verhalen van een Syrische vluchteling naast verhalen uit de tweede wereld oorlog.

De oorlog in Syrië is dagelijks onderwerp in de media. In een poging ons te laten voelen wat er gaande is proberen journalisten, fotografen, en schrijvers ons rechtstreeks in de schoenen van een vluchteling te zetten. Er worden verhalen verteld en beelden getoond van verwoeste straten, huilende kinderen en verminkte lichamen. Elk beeld probeert ons nog meer te shockeren dan de vorige.

De beelden die nog indruk op ons maken verleggen echter ook de grens waarop we nog geshockeerd worden. Deze contradictie heeft de afgelopen jaren een hoogtepunt bereikt nu beelden van neergeschoten lichamen soms niet meer genoeg zijn om de verschrikking duidelijk te maken.

In ‘The War Is Lost’ zocht Wouter van Uden via een andere weg het ware verhaal van de vluchteling op. Hij ging in gesprek met een Syrische vluchteling en legde zijn verhaal pal naast de oorlogsverhalen van zijn eigen opa en oma. Deze verhalen van zijn grootouders die hij van kind af aan hoorde over trauma’s, angst, avontuur en heldendaden lieten zien wat voor impact hun leven in de oorlog had op de personen die ze nu waren. Zo zag hij hoe zijn oma door de jaren heen geestelijk totaal aftakelde door een diepgeworteld posttraumatische depressie van gebeurtenissen die ze 70 jaar met zich mee had moeten zeulen.

Stap door middel van virtual reality in de werelden van deze vergelijkbare verhalen. A.d.h.v. drie scènes uit het verleden en drie uit het heden, leer je hoe het is om midden in een oorlogsgebied te staan. Kijk om je heen in de 360 graden omgevingen die kilometers uit elkaar liggen, maar nu pal tegenover elkaar staan.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.