Naar projecten overzicht

Next
up — Eleonora van Eendenburg

fullscreen

This is it

BESCHRIJVING:

This is it, 2017
Collage; inkt op papier
175 x 135 cm

Een op het eerste gezicht surrealistisch ogende wereld waar met een nadere blik herkenningspunten worden ontdekt. Juist de uitzichtloze en dystopische sfeer die in dit werk verweven is maakt dat het een persoonlijke noot kan raken bij de toeschouwer die wordt uitgenodigd zelf verbanden te leggen in de afgebeelde chaos. Het gaat om de bewustwording van de wereld waarin we leven, het vooruitzicht en de rol die de toeschouwer zichzelf binnen deze wereld in al zijn nietigheid kan en wil toekennen. Dit kan een aangewakkerd activisme zijn, een bitterzoete berusting in consumerend lot, of de hoop op innovativiteit van volgende generaties, misschien zelfs ontkenning. Een ding lijkt zeker, this is it, de tijd om in actie te komen of te aanvaarden dat dit het maar is dan.

Kleurplaten, 2017
Inkt op papier
29 x 21 cm

Bij eerste indruk een kinderhoekje waar kan worden gekleurd of het tafeltje van een basisschoolleerling waar een onschuldige kleurplaat op is achtergelaten. Wie zich waagt de kleurplaten beter te bekijken ziet een minder aandoenlijk tafereel, wat wel de wereld is waarin en waarmee we kinderen opvoeden en tegelijkertijd van proberen te beschermen. Hoe onze maatschappij moralistisch omgaat met dierenwelzijn lijkt gangbaar te worden gevonden, echter niet normaal genoeg om aan kinderen te tonen op een kleurplaat, want dat zou immoreel zijn. Door deze tekeningen te presenteren in een participatieve setting waarin ouders worden getriggerd om hun eigen kind in deze voorstelling te plaatsen wordt ruimte voor redenatie over conditionering gecreëerd.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.