Naar projecten overzicht

Next
up — Myrna van Oosterhout

fullscreen

Vasgevang in Sirkels

BESCHRIJVING:

De struggle van jongvolwassenen uit de coloured community in Darling, om hun dromen te verwezenlijken in de realiteit van een verdeeld dorp.

We hebben allemaal onze dromen. De ene droom is makkelijker na te streven dan de andere. We worstelen er allemaal mee om ze waar te maken; een universele en voor iedereen herkenbare struggle, waar ter wereld je ook bent.

In Zuid-Afrika zijn de kansen voor jongvolwassenen om hun dromen te verwezenlijken, grotendeels afhankelijk van de omstandigheden waarin ze opgroeien. Darling, een dorpje net buiten Kaapstad, is net als de rest van het land verdeeld door het apartheidsregime uit het verleden. De spoorlijn maakt die verdeeldheid pijnlijk zichtbaar; aan de ene kant wonen de gekleurde inwoners van Darling en aan de andere kant de blanke, meer welvarende inwoners. Zij wonen beschermd in ruime woningen. Steek je de spoorlijn over, dan beland je in de township, in huisjes van vijf bij vijf vierkante meter, waar criminaliteit toegankelijker is dan educatie.

De jongvolwassenen uit de gekleurde gemeenschap worstelen met deze omstandigheden. Austin kwam op jonge leeftijd op de middelbare school in aanraking met drugsdealers en wilde de grootste gangster worden die er is. Jerome kan maar geen eigen bedrijf opzetten, omdat hij niet in het juiste netwerk (aan de andere kant van de spoorlijn) zit. Zij zitten vast. Aan één kant. Onbeweeglijk. In een oneindige cirkel van vallen en opstaan.

Mijn eindwerk is een film van dertig minuten waarin ik het perspectief en de mogelijkheden onderzoek van vier verschillende jongvolwassenen uit de gekleurde gemeenschap in Darling. Gericht op hun dromen, verlangens en realiteit. Zij zijn de generatie van de toekomst, na de afschaffing van Apartheid. Ik breng de worsteling van deze ‘toekomst’ van Zuid-Afrika in beeld en ik laat zien hoe de geschiedenis dit gevecht met het heden veroorzaakt. De film is een momentopname uit de levens van deze individuen en is een reactie op wat ik heb gezien en ervaren in Darling. Vasgevang in sirkels.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.