Een onderzoek naar het vergroten van Visuele Geletterdheid middels visueel onderzoek in fotografielessen
Mijn onderzoek gaat over de waarde van het ontwikkelen van visuele geletterdheid bij studenten. Visuele geletterdheid is het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarover we moeten beschikken om ons bewust, kritisch en actief te bewegen in de huidige beeldcultuur. Bij visuele geletterdheid spelen drie factoren een rol: cognitie, betekenis en het maakproces (Dellevoet, 2013). Het gaat om het ontwikkelen van de competentie om informatie te begrijpen en doelgericht in te zetten. Mijn overtuiging is dat een goede visuele geletterdheid een groot aandeel heeft in de ontwikkeling van een student, doordat het cognitieve vaardigheden versterkt en een onderzoekende houding traint.
Middels een casestudy heb ik onderzoek gedaan naar het inzetten van visueel onderzoek in fotografielessen met als doel de visuele geletterdheid te vergroten. Op mijn website; http://www.suzanneverhagen.nl/mke-visuele-geletterdheid/, kunt u mijn aanpak en belangrijkste onderzoeksresultaten terugvinden. Ook kunt u de beelden downloaden die ik heb ontwikkeld gedurende mijn onderzoek. Hiermee kunt u zelf aan de slag in de praktijk.
Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld? Bij deze nodig ik u uit om de sprong te wagen in de (visuele) wereld van mijn onderzoek. Hopelijk brengt het nieuwe inspiratie, of komt er dialoog op gang door hetgeen wat u tegenkomt en ziet.
LITERATUUR:
Dellevoet, S. (2013). Visueel geletterd door (voor)lezen. Geraadpleegd op http://www.digitaleetalages.nl/thema/opvoeding-en-onderwijs/voorlezen/visueel-geletterd-door-voorlezen.html.