Naar projecten overzicht

Next
up — Brenda Ursem

fullscreen

Do you also have nosehorns in the zoo?

BESCHRIJVING:

Do you also have nosehorns in the zoo?

Wat zijn nosehorns? Wie kijkt er in de zoo eigenlijk naar wie? Kun je uitgaan van een beschrijving die iemand geeft over een groep mensen? En moet je de verhalen over een plek waar alles beter en veiliger is geloven?

Voor deze serie textiele beelden is de Nederlandse vertaling van het boek "Das Narrenschiff" van Sebastian Brandt als uitgangspunt genomen.
“De reis van het narrenschip is een allegorie voor het menselijk leven. Het is een reis die door de dwaasheid van de mens een ongewisse afloop kent.” (Geciteerd: Brandt, 1494, p. 16).
Enkele, bij het thema passende verzen, uit het boek, zijn machinaal geborduurd op doek.
De beelden bestaan uit foto’s, verwerkt in textiel met verschillende technieken. Het zijn beelden van mensen op de vlucht. “De vluchtelingen” zijn op weg naar Europa, waar de beloofde welvaart en veiligheid op hun wacht en waar ze verwachten met open armen te worden ontvangen. Maar in realiteit worden vluchtelingen soms op een vergelijkbare manier behandeld als dieren in een dierentuin. Door het arbeidsintensieve proces van borduren en naaien ontstaat er aandacht voor het individu en de keuzes die je als mens kunt maken.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.