Naar projecten overzicht

Next
up — Judith Robben

fullscreen

Water is het geheugen van de wereld

BESCHRIJVING:

Water is het geheugen van de wereld.

Water staat centraal in het werk van Judith Robben. In haar ogen omvat water alles wat wij mensen doen op deze wereld. Het is daarom in alle mogelijke vormen verbonden met het ‘zijn’ van de mens. Water omvat de kringloop van het leven, door de veranderingen die water aanbrengt in de natuur, en door de eeuwige cyclus van het kleurloze goedje op aarde. Ze gebruikt het geheugen van water als uitgangspunt; water is in dit geval dus een metafoor voor herinneringen.

In de druppels vindt men de weerspiegeling van de wereld, en daarmee vangt het water de wereld er omheen. Het laat de kwetsbaarheid, kracht, en het vermogen tot verandering zien en wordt door haar geïsoleerde weergave bijna kostbaar getoond. De transparantie van de olieverf en de witte achtergrond geven de kijker ruimte voor eigen interpretatie.

De zes gipsen werken staan voor de herinnering die water achterlaat in het materiaal, bij de mens en in de wereld. Het papier en gips worden gevormd door het komen en gaan van water, en laten water daarmee haar eigen verhaal vertellen. In deze werken is het geheugen van de wereld zichtbaar, het laat zien wat water voor invloed heeft op onze omgeving. De identiteit van je omgeving, maar in dit specifieke geval van water, is voor niemand gelijk. Daarmee ontstaat ruimte voor eigen interpretatie van het werk.

Geheugen van de wereld, 2016
Gips op karton en hout
100x70 (3x)
70x50(3x)

Geheugen van water, 2015
Olieverf op karton
20x30 (6x)

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.