Naar projecten overzicht

Next
up — Priscilla Gijsberts

fullscreen

Weg

BESCHRIJVING:

The mourning of animals is far from fully accepted by modern society, often prohibiting us from properly dealing with our loss.

Rouwen is moeilijk. Maar wat als er weinig begrip bestaat voor jouw rouw? Wat als je je onbegrepen en alleen voelt?

Actief rouwen om dieren is nog verre van sociaal geaccepteerd. Mensen die met dit leed te maken krijgen, krijgen vaak ook te maken met een omgeving die niet helemaal weet hoe ze er mee om moeten gaan. Opmerkingen als “het was toch maar…” of “Dan koop je toch een nieuwe?” worden vaak gemaakt.

Zo was ook mijn ervaring toen ik plots mijn verzorgpony Tasja verloor. Afscheid heb ik nooit van haar kunnen nemen en veel begrip van mijn omgeving kreeg ik niet. Niemand snapte waarom ik zo veel verdriet had om een pony.

In deze installatie deel ik niet alleen de leegte die achtergelaten werd door het verlies van mijn pony, dit werk is het resultaat van een individueel rouwproces wat ik doorlopen heb om alsnog afscheid van haar te kunnen nemen — een proces dat iedereen die met verlies te maken krijgt door zal moeten.

Om mensen hier doorheen te helpen heb ik niet alleen deze ervaring ontworpen waarvoor ik inspiratie geput heb vanuit mijn eigen verlies, ook heb ik een app ontwikkeld die mensen in staat stelt hun verlies te uiten, en om zich gesterkt te voelen door hun omgeving die hetzelfde doet. De soms eenzame, en vaak onbegrepen ervaring van het rouwen om dieren wordt draagzamer gemaakt dankzij de technologie die ons allemaal in verbinding brengt.

Rouw veranderd je, en aan het einde van een rouwproces liggen niet alleen nieuwe ervaringen maar ook nieuwe delen van jezelf waar je voorheen misschien niet voor open stond. Ookal is hetgeen waarvan je zoveel hield misschien weg, jouw vermogen om te houden van is dat vaak niet.

Online op
30 juni

Tijdens de opening van graduation show NEXT UP 2016 wordt het digitale platform van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Beeldend gelanceerd.